Vegucation: Bewust en Gezond eten voor het Welzijn van de Planeet en Onze Toekomst

Vegucation: Bewust en Gezond eten voor het Welzijn van de Planeet en Onze Toekomst

Nou, laten we het eens hebben over onderzoek en onderwijs van eten, gezondheid, voeding, dierenwelzijn en klimaatverandering.

Intro
Voordat ik mijn overgang begon naar ‘veganish’, hield ik zooo erg van biefstuk, sashimi, carpaccio, zalmtartaar, steak tartare, ei, latte machiato… Ik ben opgegroeid in Nederland, waar het standaard avondeten vrij simpel is: gekookte of gepureerde aardappelen met groenten en een stuk vlees; gehaktbal, worst of ander (bewerkt) vlees. Het ontbijt was meestal iets van (wit) brood met kaas en een glas melk. Lunch was niet heel anders, maar nu hagelslag met boter op je brood, of iets van rosbief, gegrilde kip, tonijnsalade of eiersalade. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nooit echt heel erg van dit soort eten heb gehouden, en toen ik ouder werd ging mijn moeder meer experimenteren met koken en schotelde gevarieerde gerechten voor. Nu aten we meer vis, pasta en Aziatisch, wat lekker was, maar altijd bereid met iets van dierlijke producten .

Toen ik op kamers ging, at ik nog steeds vlees. Alleen misschien een beetje minder, wat eigenlijk werd beïnvloed door mijn budget. Sommige vrienden waren vegetarisch, maar ik toonde nooit interesse hierin. Met de meiden genoten we van tapas en BBQ avonden, waar we veel salades serveerden, maar ook altijd vleesgerechten.

Veganish: Een persoon die zich bewust wordt hoeveel dierlijke producten hij/zij consumeert, en de eerste stappen neemt richting een lange weg naar veganisme

Mijn overgang
Toen social media populairder werd, opende een wereld van informatie over gezond eten dat je je lichaam voedt. Dit is waar mijn reis richting gezonder eten begon. Ik experimenteerde met verschillende ingrediënten, maakte groene smoothies en juices, en deed over het algemeen meer onderzoek naar wat ik daadwerkelijk in mijn lichaam stopte.

Toen ik in 2014 naar Australië verhuisde, verbaasde ik me in eerste instantie over twee dingen: de gezonde fit-cultuur die zich over het land verspreidde versus de fast food restaurants en dikke mensen die overal te vinden waren. Lattes-to-go is heel populair in Melbourne, dus ik begon meer melk te drinken. Ook ging ik meer vlees eten, want Australiërs staan op nr 3 ter wereld qua vleeseters: ze eten gemiddeld 111.2 kg per persoon per jaar! De VS is de grootste vleeseter met 120 kg pp/pj vs Bangladesh met maar 4kg pp/pj. In Nederland eten we ook veel vlees: 85.5 kg pp/pj. Het was zo gemakkelijk om vlees van goede kwaliteit te kopen, omdat Australië een groot land is waar ze genoeg ruimte hebben om deze dieren te fokken. Jammer genoeg geloven we hier blindelings in, maar in realiteit zijn de groene weilanden met vrolijke dieren gewoonweg niet waar.

“Ik dacht altijd: ‘Oh ze doen het [slachten] op een goede manier’

Wat maar ironisch is, want er is geen goede manier om iemand te vermoorden die niet dood wilt.”

Toen mijn gewicht toenam, begon ik meer onderzoek te doen naar wat ik echt in mijn lichaam stopte. Ik begon weer groene smoothies en juices te maken, en maakte de bewuste keuze om minder vlees te eten. Omdat ik degene ben die thuis kookt, introduceerde ik ‘meatless nights’ (geen vlees avonden). Er zijn zoveel recepten te vinden waar je vlees kunt vervangen en smakelijke gerechten kunt maken met plantaardig voedsel (groenten, fruit, bonen, noten, zaden, granen, aardappelen, pasta, peulvruchten, melkvervangers en kruiden). We gingen meer vis eten, maar minder vlees, en aten vegetarisch of veganistisch op z’n minst twee keer per week.

Ik noemde mezelf een flexitariër: het volgen van een plantaardig dieet met af en toe een stukje vlees

Toen ik veel positieve reacties kreeg van vrienden, familie en collega’s over alle gerechten die ik maakte, begon ik me meer te verdiepen in plantaardige gerechten en recepten. Ik begon veel documentaires te kijken en dwong mijn vriend soms om ze mee te kijken. Ik geloof nu dat het heel belangrijk is om jezelf te leren wat je precies in je lichaam stopt, en om rationele beslissingen te maken over wat het beste en meest duurzame is voor JOU en JOUW lichaam (en hoe je dit het beste volhoudt).

Nadat ik sommige van de onderstaande documentaires had bekeken, begon ik langzamerhand veranderingen door te voeren:

 • Ik dronk amandelmelk in mijn koffie in plaats van volle melk – en nu drink ik mijn koffie zwart
 • Het eten van meer veganischtische gerechten op een dagelijkse basis
 • Ik bestelde de vegetarische/veganistische opties op het menu tijdens het uiteten
 • Ik ontdekte dat mijn vaste lunchadresjes allemaal wel vegetarische opties hadden, en nu is er zelfs een veganistisch cafe tegenover mijn werk
 • Wanneer we eieren eten, zorg ik dat ik echte scharreleieren koop. Er is een handige app hier in Aussie waar je de doosjes mee kunt scannen, en ik heb een merk gevonden waar ze 750 kippen per hectare houden. Soms kopen we de eieren bij de lokale boerderij. In de toekomst willen we graag zelf kippen houden.

Mijn lichaam en geest veranderde; ik kreeg meer energie en een positievere instelling

Door deze veranderingen, had ik meer zin om naar de sportschool te gaan, of om te wandelen naar het werk, ‘s avonds wat yoga te doen – om gewoon meer te BEWEGEN! Mijn honden maken me elke ochtend om 6 uur wakker, wat me echt irriteerde, maar nu word ik gewoon wakker, geef ik ze eten, en ga nog even een uurtje terug naar bed. Voorheen ging ik echt KO naar bed om 21.30/22u, maar nu ben ik vaak nog wakker om 23u of later, gewoonweg omdat ik niet moe ben. Nadat ik mijn dieet veranderde, voelde ik me over het algemeen positiever, energieker en gewoon beter. Mijn huid straalde, mijn acne verdween, de kramp in mijn nek en schouders is weg, en ik ben zelfs een paar kilootjes kwijt!

“Ik zou willen dat mensen net zoveel om de planeet geven als ze doen om degene die ze denken dat de Aarde geschept heeft.”

Tijdens deze leerweg nam ik het besluit dat het consumeren van dierlijke producten gewoon niet meer te rechtvaardigen is. Ik houd gewoon van alle dieren! Deze dieren die we eten leiden pijn… Het vlees is gevuld met angst, adrenaline, hormonen, bestrijdingsmiddelen en antibiotica. Dus… WAAROM? Omdat we vinden dat het lekker smaakt? Terwijl ik meer recepten ging uitproberen voor vegetarische burgers, pasta’s en taco’s, ondervond ik het feit dat deze VEGANISH opties veel lekkerder smaakten dan de eigenlijke smaak van vlees. En als dikke vette bonus: het is allemaal diervriendelijk.

In de documentaires hieronder zul je zien dat er redenen zijn waarom slachthuizen niet in de bewoonde wereld te vinden zijn, en waarom het dierentransport voornamelijk ‘s nachts plaatsvindt. Kun je je namelijk voorstellen dat je dagelijks wordt geconfronteerd met dit leed, en de moord? Jullie zullen vast allemaal wel de bekende woorden hebben gehoord: “Als je een slachthuis of slager bezoekt zul je nooit meer vlees willen eten.” Nou, als je hierover nadenkt, dan zal dit best wel waar zijn.

Een voorbeeld wat wordt voorgelegd in deze documentaires is het volgende scenario: zet een konijntje en een appel in een kamer met een 2-jarig kind. Nu vraag jezelf af: zal het kind besluiten om te spelen met de appel, en het konijn op te eten? Er zijn zoveel video’s te vinden over kinderen die ontdekken dat het vlees op hun bord van een dier komt… het dier wat ze als huisdier houden of op de kinderboerderij mee spelen. Dit doet ze pijn en verward ze. Dus neem even een moment om jezelf af te vragen: wat ligt er nu eigenlijk op je bord? Doe dit op dezelfde manier als de kinderen in deze video’s dat doen. Dus kun je me wat beloven? De volgende keer als je gaat eten, bedenk je dan: wat heb ik hier voor me liggen? Wat ga ik nou in mijn mond stoppen, en waarom? Waar kwam dit vandaan? Wat voor voedingswaarden zit hierin? En misschien nog wel het belangrijkst: wat voor andere stoffen zitten hierin?

Hier een paar feitjes over de dieren die we eten:

 • Koeien hebben beste vrienden en raken gestresst wanneer ze gescheiden worden. Ze kunnen puzzels oplossen en zijn zo vrolijk dat ze letterlijk een gat in de lucht springen wanneer ze een probleem oplossene. Ze kunnen ook gezichten herkennen.
 • Varkens zijn slimmer dan honden en chimpansees. Sommige onderzoekers zijn er zelfs van overtuigd dat deze wezens slimmer zijn dan een 3-jarig kind.
 • Kippen kunnen een beetje met nummers omgaan en hebben sommige karaktereigenschappen zoals zelfbeheersing en zelfbewustzijn.
 • Schapen zijn zo slim dat ze ‘executive decisions’ kunnen maken, en ze kunnen zich lang dingen herinneren. Ze herinneren vrienden voor ongeveer 2 jaar lang. Ze kunnen ook gezichten van andere schapen en mensen onthouden.

De producten die we eten, zoals vlees, vis, eieren en melk, komen van echte dieren; niet van een verpakking uit de supermarkt. Omdat deze dierlijke producten zo maatschappelijk aanvaard zijn, denkt eigenlijk niemand er meer over na wat je nou in je mond stopt.

“Vergeet niet dat hij schreeuwde en huilde voordat hij werd vermoord. Dat zie je niet op de verpakking.”

Toen ik veranderingen begon te maken en erover na begon te denken wat er op mijn bord lag, realiseerde ik me een paar dingen:

 • Ik maak deze keuze voor mezelf; zodat ik me goed voel over de beslissingen die ik maak om mijn lichaam en geest te voeden op een positieve en ethisch verantwoorde manier.
 • Ik doe dit om mezelf te motiveren over iets wat ik belangrijk vind, en om anderen te motiveren om kleine veranderingen te maken met grote impact.
 • Ik doe het voor het welzijn van de dieren. Ik kan geen industrie steunen die dieren martelen, misbruiken en vermoorden – tegen hun natuurlijke wil en lust voor het leven in.
 • Ik doe het voor het milieu. Het volgen van een plantaardig dieet is veel duurzamer dan het eten van dierlijke producten, waardoor dit beter is voor de toekomst van onze planeet (wist je al dat oceanen in 2048 leeg zullen zijn, veeteelt verantwoordelijk is voor 91% van de verdwijning van het Amazone regenwoud, en dat meer dan 56 miljard dieren jaarlijks worden gedood voor voedselconsumptie, en dan is de vishandel niet eens meegeteld)
 • We kunen zelfs de honger uit de wereld helpen. Des te minder vlees we consumeren, des te meer mensen we kunnen voeden.
 • Ik hou gewoonweg van deze “nieuwe” wereld die voor me opengaat; qua smaken en mogelijkheden van koken. Ik krijg nu serieus afkeer bij de gedachte, smaak en reuk van vlees.

Jij bent de enige die deze verandering kan maken. Begin langzaam. Zie, voel en ervaar de resultaten, en maak ondertussen betere keuzes.

Tips

Hopelijk motiveert deze post, video’s, documentaires en boeken je om bewustere en betere keuzes voor jezelf, de dieren en de planeet te maken. Hier zijn mijn laatste tips die ik wil meegeven:

 • Begin langzaam en maak geen radicale veranderingen van dag op nacht. Het is een overgangsproces, wat gemakkelijker zal zijn als je jezelf rustig laat wennen. Je lichaam zal veranderen en je gedachtes zullen positiever worden – persoonlijk houd ik nu niet meer van de smaak en geur van vlees en word ik vrolijk van m’n vegies!
 • Niemand is perfect. Dwing jezelf niet om te perfectionistisch te zijn. Als je nog een paar leren schoenen in de kast hebt, of een donsjas, en wat melk in je koffie drinkt, of je komt erachter dat het restaurant je gerecht in boter kookt… blijf kalm. En give yourself a break. Nogmaals – niemand is perfect en je best doen is beter dan niets doen.
 • Omring jezelf met mensen en vrienden die je motiveren. Vind een buddy om recepten mee te delen. Sluit je aan bij een online community je in te lezen in bepaalde topics. En gaandeweg zul je zien dat meer mensen in je directe omgeving dezelfde veranderingen maken als jijzelf.
 • Stop jezelf niet in een hokje. Doe gewoon lekker wat JIJ wilt, en als jij een keer die bitterbal eet zul je mensen horen zeggen “Zie je, je bent helemaal geen vegetariër.” Ja, doei. Zie hieronder wat je exact elke dag redt door veganistisch te leven, dus als jij af en toe zin hebt in een bitterbal maar 99% van de tijd zoveel mogelijk dierlijke producten vermijdt, dan weet je dat jij goede beslissingen maakt voor je lichaam, de dieren en het milieu.
 • Negeer de criticus, de haters, de twijfelaars en de mensen die niet geloven in jou normen en waarden.

Nu wil ik echt deze documentaires met jullie delen. Ik wil niet veranderen in deze irritante, pusherige, holistische hippie, maar bekijk gewoon eens een paar van deze videos – en beslis dan voor jezelf.

Klik hier voor de lijst met docus.

Als je nog aanbevelingen hebt, of iets wilt toevoegen, laat dan gerust een comment achter!